5 tips för en lyckad bordsplacering

En bordsplacering uppdelad per bord vilket gör den lätt att uppdatera vid ändringar.

  1. Börja i tid

En bordsplacering tar ofta mycket längre tid än vad man tror. Börja i tid och avsätt tid för att göra en riktigt bra bordsplacering. Genom att lägga tid på bordsplaceringen är chansen större att ni får en riktigt trevlig middag och fest. Det brukar vara läge att börja med bordsplaceringen när alla gäster OSA:t men ni kan förbereda arbetet redan innan genom att göra en skiss av borden och lokalen. Kolla upp hur många gäster som kan sitta vid varje bord och hur borden ska stå. Detta underlättar sedan när ni väl ska placera ut alla gäster.

2. Vem sitter med vem?

För att det ska bli så trevligt som möjligt och att alla ska trivas är det viktigt att lägga tid på placeringen av gästerna. Det finns en del etikettsregler kring placering men ni bestämmer själva hur ni vill ha det. En del väljer att placera efter regler såsom hur nära släkt gästen är med brudparet, en del väljer att placera gästerna efter vilka som har trevligt ihop. Oavsett hur ni väljer att göra med bordsplaceringen är det ert beslut och det finns inga måsten.

Vill ni följa några av de etablerade reglerna gäller bl.a. att:

Mannen alltid har sin bordsdam på höger sida.

Gifta par (eller förlovade som bor ihop) kan placeras var för sig.

Brudgummen sitter på vänster sida om bruden.

Brudparets föräldrar sitter närmast brudparet.

3. Honnörsbord

Vid honnörsbordet sitter brudparet. Om ni vill kan ni även inkludera brudparets föräldrar, närmaste släktingar eller brädtärnor och brudgummar. En placering vid honnörsbordet räknas som den finaste placeringen. En del väljer att bara ha brudparet vid honnören och sedan närmaste släktingar (ofta föräldrarna) vid intilliggande bord.

4. Design

Idag väljer många att sätta en personlig prägel på bordsplaceringstavlan. Här kan ni själva välja stil, färg och form. Vill ni göra något roligt med placeringen kan ni bjuda på en shot eller något annat personligt som ni gillar och inkorporera det i bordsplaceringstavlan. En bordsplaceringstavla kan även bestå av vaser/krukor med alla placeringarna tryckta på, eller varför inte varsin shot med namn och bordsnummer på varje glas? Möjligheterna är oändliga.

En bra sak att tänka på och som leder till nästa tips är att vara beredd på förändringar. När ni väljer design så fundera gärna på hur ni gör vid ev. avhopp eller ändringar. Behöver ni skriva ut/trycka om allt eller har ni en lapp för varje gäst eller bord?

5. Var beredd på ändringar

Det händer ofta att det blir ändringar den sista veckan innan bröllopet. Saker händer och människor kan bli sjuka. Var därför beredd på ändringar och fundera igenom hur ni gör vid ändringar. Det kan vara bra att vänta med att skriva ut/trycka bordsplaceringen till någon dag före bröllopet för att kunna göra justeringar. När ni väl skrivit ut/tryckt bordsplaceringen se till att ha ev. överstrykningspenna eller Tippex med er. Går det att skriva ut på vanlig skrivare så glöm inte att ta med datorn så att ni kan skriva ut ändringarna.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *