5 tips för ett lyckat körschema

Bröllopskoordinator Jenny Andersson lägger sista handen vid dukningen under ett bröllop på Kronovalls slott.

Planerar ni bröllop i sommar? Då är det hög tid att börja arbeta på ert körschema. Det kan vara lite klurigt att få ihop det och tänka på alla aspekter så därför har jag sammanställt mina 5 bästa tips för ett lyckat körschema. Men först:

Vad är ett körschema?

Ett körschema kan enkelt beskrivas som en lista på allt som händer under bröllopet. I körschemat står allt från tider för upphämtning, kontaktuppgifter till leverantörer samt när och vem som håller tal.

Varför skriva ett körschema?

Ett körschema underlättar för alla som är delaktiga i planeringen och genomförandet av er stora dag. Jag rekommenderar att körschemat delas med alla som ska hjälpa till under dagen för att säkerställa att alla vet vad som gäller, när saker sker samt ev. leveranser eller transporter. Med ett gediget körschema slipper ni som brudpar en massa frågor och kan fokusera på er stora dag. Som bröllopskoordinator lägger jag mycket tid på körschemat då det är grunden för en lyckad bröllopsdag. Körschemat skrivs vanligen 2-4 månader före bröllopet och är en utmärkt chans att dubbelkolla alla bokningar och upptäcka eventuella fel.

1. Vart börjar vi?

När jag gör ett körschema brukar jag göra det i Excel då det är lätt att skapa en lista med kolumner. De perimetrar jag brukar ha med är:

Tid – Vilka tider händer det saker och hur länge pågår de?

Plats – specificera vilken plats som avses, t.ex. vigselplats, kyrka, festlokal, mingelyta et.c.

Ansvar- vem ansvarar för vad? Lista dessa personer och vad de ansvarar för.

Kontaktuppgifter – telefonnr till bussbolag, toast master, tårtleverantör eller ansvarig i kyrka/festlokal är alltid bra att ha med.

När jag gjort detta går jag vidare till tidsplaneringen.

2. Tider

Tiden är en otroligt viktig parameter som är grunden för hela körschemat.

Jag brukar börja med de tider som är fasta och bokade. Det är ofta vigseltid och sluttid för fest (ofta har lokaler en deadline för festens slut). När ni skrivit ner de fasta tiderna kollar ni upp hur lång tid dessa beräknas ta och skriver in det i körschemat. Har ni en fast vigseltid kl 15 så kollar ni upp hur lång tid vigseln beräknas ta och skriver sedan in det. Sedan går ni vidare med vad ni gör efter vigseln, ska ni kasta konfetti? mingla? ta bussen direkt till lokalen eller förflytta er på annat sätt? Räkna igenom de olika momenten och föreställ er hur lång tid de tar och fyll på med tider efter hand.

Räkna även in tider för förflyttning och ev. toalettbesök.

Det är bättre att ha lite för mycket tid avsatt än att ni får stressa eller blir sena. Har ni inte koll på hur lång tid saker förväntas ta så fråga gärna cateringföretaget/ansvarig i festlokalen om deras input. Ofta har de lång erfarenhet och kan hjälpa er med hur lång tid en middag tar, hur länge det är rimligt att mingla eller hur ni ska tänka kring planeringen av tal. Som bröllopskoordinator hjälper jag ofta brudpar med detaljplaneringen av bröllopsdagen, kontakta gärna mig för mer info.

3. Ansvariga

En viktig punkt i körschemat är vem som ansvarar för vad. Det underlättar för alla inblandade att få veta vem som har hand om vad och ni slipper tusen frågor på er bröllopsdag. Skicka ut körschemat i förväg så att alla hinner läsa igenom och komma med frågor innan er stora dag.

4. Platser

Att ta med platser i körschemat kan låta detaljerat men underlättar enormt! Det kan vara allt ifrån vart ni ska mingla (t.ex. framför slottet, i parken bakom lokalen et.c.) till vart saker ska stå. Vart ska mingelborden placeras ut? Vart ska presentbordet stå? Allt sådant är bra att ha med i körschemat.

5. Kontaktuppgifter

Kontaktuppgifter till ansvariga och leverantörer är superviktigt. Om det blir problem är det lätt för alla inblandade att veta vem de ska kontakta om det uppstår frågor eller problem. Som brudpar är det skönt att kunna fokusera på varandra istället för att vara sambandscentral för allt som händer under dagen. Det kan även vara bra att skriva ut vilken roll en person har, t.ex. koordinator, toast madame, tårtleverantör, musiker et.c. så att alla vet vem som gör vad.

Med hjälp av dessa tips hoppas jag att ni fått lite mer kött på benen när det gäller att skriva ett körschema. Vill ni ha hjälp, tips och råd om att ta fram ett körschema erbjuder jag både enstaka konsultationer samt bröllopsdagskoordineringspaket. Läs mer här.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.