Bröllopsstylisten tipsar: 5 sätt att dekorera ett tält

Det är många som planerar att ha sitt bröllop i ett tält. Men hur transformerar man ett vitt och blankt tält till en upplevelse? Här bjuder jag på mina 5 bästa tips (och en hel del annat matnyttigt).

Innan vi djupdyker i olika sätt att dekorera ett tält finns det några saker som ni behöver ta hänsyn till.

Budget

Innan ni börjar leta inspirationsbilder på Pinterest är det bra att se över er budget. Hur mycket får dekorationerna kosta? Många av inspirationsbilderna på Pinterest visar extremt påkostade varianter där dekoren lätt kostar 200 000 kr. Har ni en liten budget är det bra om ni kan göra en del saker själva och/eller satsa på några utvalda dekorationer med wow-faktor istället för många små som inte märks lika mycket.

Tältets utformning

Hur ser ert tält ut och hur stort är det? Beroende på vilken sorts tält ni har valt finns det olika förutsättningar för att dekorera. Med ett topptält (ser ut som ett cirkustält) har ni större möjligheter att jobba med höjden och sätta dekorationer i taket. Har ni ett tält med lågt i tak kan det vara bättre att satsa på att dekorera borden lite extra och bara hänga ljusslingor/tyg i taket. Tänk även över vad som behöver få plats i tältet, är det bara bord och stolar för en middag eller vill ni även ha plats för mat (t.ex. buffébord), presentbord, dansgolv eller ett loungeområde med mysiga sittgrupper? Gör gärna en ritning över tältet och prova att placera ut allt ni vill ha så att ni ser att det får plats.

Praktiska förutsättningar

Något som ofta glöms bort är de praktiska förutsättningarna, t.ex. tillgång till el samt ytan runt om tältet. Om det inte finns möjlighet att dra el till tältet är det ingen idé att planera för ljusslingor.

Klicka på bilderna för att komma till min Pinterest-tavla med mer inspiration.

1. Dekorera entrén

Entrén till tältet är ett område som ofta glöms bort men som gör stor skillnad för intrycket. På vilken sida ska ni ha entrén och hur ser närmiljön ut? Finns det nivåskillnader eller saker som ni inte vill ska synas? Fundera en extra gång på det första intrycket, vad är det första som möter gästerna? Här är det bara fantasin som sätter gränser.

Budgettips: Har ni en tajt budget rekommenderar jag att dekorera entrén med ljuslyktor. Glasburkar av olika slag brukar vara billigt att köpa (eller återanvänd gamla). Tvätta bort etiketter, sätt ett fint juteband runt och i med antingen ett värmeljus eller ett blockljus. Ställ dem ihop på en snygg låda eller ett avlastningsbord eller varför inte skapa en upplyst gång?

Klicka på bilderna för att komma till min Pinterest-tavla med mer inspiration

2. Ta in det gröna

Ett effektivt sätt att skapa en ombonad och naturnära känsla är att dekorera med delar av träd, grenar och kvistar. Beroende på vad ni har tillgång till samt er budget kan det göras på flera olika sätt. En del anlitar en florist som fixar iordning och dekorerar med det gröna, en del väljer att göra det själva. Större grenar med blad kan med fördel spännas fast runt pålarna i tältet. Har ni ett tält med högt i tak kan ni antingen göra egna kransar som ni hänger i taket eller samla ihop kvistar och blad och skapa en ”girlang” som följer skenorna i taket.

Att tänka på:

Dubbelkolla så att ingen av gästerna har någon allergi. Björk är ett träd som många allergiker inte tål.

Se till att ni har rätt utrustning för att kunna montera kvistar och grenar. En hög stege, ståltråd och buntband är bra att ha med sig.

Avsätt ordentligt med tid om ni gör dekoreringen själva. Detta är inget ni sätter upp på fem minuter eller något som en tärna gör under tiden bruden blir sminkad.

Klicka på bilderna för att komma till min Pinterest-tavla med mer inspiration

3. Dra blicken uppåt

Om ni har ett tält med högt i tak finns det många spännande lösningar att välja mellan. Att använda taket för dekorationer är ett effektivt sätt att skapa en magisk stämning i tältet. Oavsett om ni väljer att hänga upp rislampor, massa grönt eller varför inte ljuslyktor som hänger ner så dras blickarna uppåt och skapar en wow-effekt. Väljer ni att dekorera taket kan ni med fördel minska dekoren på borden då de annars konkurrerar med takdekorationerna.

Bästa budgettipset:

För er som har en liten budget för dekorationer rekommenderar jag att köpa rislampor (IKEA brukar ha prisvärda rislampor)) som ni själva hänger upp i taket. Fäst rislamporna i tältets takbjälkar. Här kan ni blanda olika storlekar men också olika färger. På detta sätt skapar ni en wow-känsla till ett mycket förmånligt pris.

Klicka på bilderna för att komma till min Pinterest-tavla med mer inspiration

4. Ljussätt tältet

Att ljussätta tältet är tacksamt, speciellt på kvällen när det blir mörkt. Har ni en bra budget rekommenderar jag att ta hjälp av en dekoratör eller tältfirma som har rätt utrustning för att montera ljusslingor. Har ni en tight budget går det att köpa billigare, långa ljusslingor som ni sätter upp själva. Det tar lite visserligen lite längre tid och kräver att ni har tillgång till buntband och stege, men å andra sidan håller ni kostnaderna nere. Man behöver inte heller fylla hela taket med ljusslingor. Genom att hänga upp en eller två slingor som går i sicksack över tältet får ni en väldigt fin effekt på kvällen.

Klicka på bilderna för att komma till min Pinterest-tavla med mer inspiration

5. Skapa ett ombonat uttryck med textilier

Många gånger kan de vanliga, vita tälten kännas plastiga och tråkiga, men det finns olika sätt att skapa en ombonad känsla och trolla bort en del av ”tältkänslan”. Något som är väldigt populärt är att klä in tak och/eller väggar med tyg, s.k. lining. Många, svenska, tältuthyrningsbolag har lining i sitt sortiment. Har ni inte budget för att klä in tak och väggar med tyg så kan ni istället köpa tyglängder som ni sedan draperar utvalda delar i tak/på väggar med. Drapera ett tyg vid tältöppningen eller klä in tråkiga stolpar med tyg i era temafärger.

Textilier behöver inte alltid sitta i taket eller på väggar, varför inte dekorera delar av tältet med mattor? Ska ni ha en loungedel kan ni med fördel lägga några mattor under för att skapa en trevlig känsla. Vill ni ha

Har ni ett speciellt färgtema för bröllopet? Varför inte dekorera med textilier i er färg?

Ett avslutande tips:

Allt ni väljer att använda i tältet, från möbler till dekor och blommor hjälper till att skapa ett enhetligt koncept. Det är lätt att grotta ner sig i detaljer såsom ljusslingor och tygdraperingar men tänk även på att de möbler ni hyr in påverkar slutresultatet. Hyr ni in bord med vita dukar och stolar med vita överdrag är det svårt att få till den där bohemiska looken. Idag finns det möjlighet att hyra in tjusiga trästolar i olika färger vilket gör en enorm skillnad för slutresultatet. Vi har rustika träbord som är bäst utan duk. Med blommor, ljus och ett böljande tyg i mitten kan ni skapa en magisk boho-känsla.

PS: Har ni varken tid eller ork att skapa den känsla ni vill ha hjälper jag er gärna med allt från att ta fram koncept, köpa in dekor samt att dekorera på dagen. DS.

2 Comments

  • Paulina Vallin

    Hej Jenny!

    Vi ska ha bröllop i sommar som kommer i Knivsta 23 juli. Vi försöker jobba med vår budget men ändå få till någon slags magi eftersom vi båda är superromantiska personer. Skulle jättegärna ha din hjälp! Kan du skicka mig ett nummer man kan nå dig på? Mycket vänliga hälsningar, Paulina

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.