Bröllopsinbjudan – så gör du

Ni har bestämt er för att gifta er och påbörjat planeringen. Ett av de första frågetecknen som brukar dyka upp rör inbjudan. När bör inbjudan skickas ut och vad skall vi skriva?

Foto och Design: Anna Göran
Foto och Design: Anna Göran

Vad är skillnaden mellan inbjudan och Save the date?

När ni börjar planera för att skicka ut inbjudan kan det vara bra att fundera på om ni även ska skicka ut ett Save the date-kort. Save the date är en slags förinbjudan som kan skickas ut i god tid för att göra era gäster uppmärksamma på att de ska reservera datumet i kalendern. På ett Save the date kort är det bra att skriva vilka som bjuder in, vilket datum det gäller samt att ”mer information och inbjudan kommer längre fram”. På detta sätt behöver ni inte skicka ut inbjudningarna lika tidigt vilket gör att ni har mer tid att planera detaljerna.

När bör vi skicka ut inbjudan?

Svaret beror på om ni planerar att skicka ut Save the date-kort eller ej. Skickar ni ut Save the date-kort räcker det med att inbjudan går ut 6-9 månader före bröllopet, annars brukar jag rekommendera 9-12 månader före bröllopet.

Foto och Design: Anna Göran

Vad ska stå med?

I en inbjudan bör ni ha med följande information:

Vem som bjuder in

Tro det eller ej, men det händer faktiskt att namnen på brudparet glöms bort. Om ni har väldigt vanliga namn kan det vara bra att ta med efternamn så att det inte blir några missförstånd.

Vart festligheterna skall vara

Om ni har bokat vigsel i kyrka eller lokal som inte är i anslutning till festlokalen bör ni skriva ut tid och plats för detta. Det kan även vara bra att förtydliga om det blir middag eller något annat efter ceremonin, t.ex. ”middag och festligheter följer på XX”.

Datum för festen

Om ni planerar för att ha aktiviteter under flera dagar är det bra om det framgår vilka dagar det gäller.

Ev. önskemål om bröllopspresenter

Här kan det vara bra att förtydliga om ni önskar er presenter, vem de ska kontakta för presentlista eller om ni t.ex. önskar er bidrag till en resa eller något annat roligt.

Övernattning

I denna sektion kan ni informera gästerna om det finns möjlighet att boka boende samt vart de vänder sig för att boka.

Klädsel

Det är viktigt att få med vilken klädkod som gäller så att gästerna vet vad som förväntas av dem. Om ni inte använder er av någon av de officiella klädkoderna är det bra att förtydliga vad ni menar.

Tider

Vilken tid förväntas gästerna vara på plats? Om festligheterna börjar med en ceremoni, skriv klockslaget för när ceremonin börjar.

OSA

Till vem ska gästerna OSA och när? Skriv även ut om ni önskar ytterligare information såsom ev. allergier eller behov av transport och övernattning.

Namn och kontaktuppgifter till toastmaster/toastmadame

Skriv ut kontaktuppgifter till toastmaster/toastmadame för t.ex. anmälan av tal.

Transport

Om ni planerar att arrangera transport till vigselplats eller festlokal samt hem igen bör ni informera om detta i inbjudan. Skriv gärna ut om ni önskar att gästerna anmäler detta vid OSA.

Elektronisk eller pappersinbjudan?

Idag har det blivit alltmer populärt att skicka ut elektroniska inbjudningar eller att kombinera en pappersinbjudan med en bröllopshemsida där ni får plats med lite mer information och kan uppdatera eventuella förändringar. Sidan Paperless post erbjuder möjligheten att skicka ut digitala inbjudningar.

Det är även populärt att kombinera en pappersinbjudan med en bröllopshemsida för OSA och/eler mer information. Innan ni väljer leverantör är det bra att ha koll på era behov. Det är inte alla sidor Välj aktör efter era behov. Vill ni t.ex. att gästerna ska kunna OSA på hemsidan är det bra att kolla så att den funktionen finns och om den kostar något.

Foto och Design: Anna Göran
Foto och Design: Anna Göran

Tema och design

Att välja tema och design på trycksakerna är något som många upplever som svårt. Det finns en uppsjö av stilar och färger att välja bland. Några saker som underlättar valet av design är: vilken tid på året ni gifter er, val av festlokal och färgtema. Planerar ni ett höstbröllop i en rustik lada kan mustiga färger såsom orange och rött vara rätt men planerar ni istället ett sommarbröllop kan ljusare färger passa bättre.

Det finns även flera olika webbsidor för er som vill skapa en egen inbjudan. Optimal print och Vista print är exempel på sådana sidor. Vill ni istället ha någon som gör layout och design åt er finns det flera möjligheter. Jag kan varmt rekommendera Anna Göran Design som på sin hemsida erbjuder ett urval av olika designer samt möjligheten till en egendesignad inbjudan.

Jag hoppas att dessa tips hjälper er att skapa en genomtänkt och personlig inbjudan.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.