5 tips för en lyckad dukning

Några månader före bröllopet är det många brudpar som börjar planera de sista detaljerna såsom dukningen. En lyckad dukning kan förvandla en trist lokal till något alldeles särskilt. Det behöver inte heller kosta massor att få till dukningen, en del av elementen kan tas från naturen eller hyras. Här tipsar jag om 5 olika saker som hjälper er få till dukningen.

Ett sammanhängande koncept gör stor skillnad för gästernas (och er) upplevelse!

Den röda tråden

Innan ni börjar planera för dukning och dekorationer kan det vara bra att tänka över vilken stil och känsla ni vill ha. Är det några speciella färger ni vill ska gå igen i allt från inbjudan till blommor och dekor? Vill ni ha en ”wow-känsla” eller en mer minimalistisk eller rustik känsla?Genom att jobba med den röda tråden har ni möjlighet att med enkla medel göra bröllopet personligt och unikt.

Mörkgrå linneservetter bryter av mot allt det vita.

Ett band runt servetten skapar en lyxig känsla.

Servetter

Servetter är en viktig del av dukningen och ett enkelt och billigt sätt att skapa en lyxigare och personligare känsla.

Byt ut de traditionella, vita servetterna mot färgade. Genom att sätta färg på servetterna bryter ni av mot allt det andra vita.

Hyr linneservetter istället för att köpa 1-gångs. Att hyra linneservetter är inte så dyrt som man kan tro och det ger genast en mycket lyxigare känsla.

Dekorera servetterna med små kvistar av grönt. Köp i en blomsterhandel eller plocka själv i naturen. Det blir även fint att rulla ihop servetterna och sätta ett band runt om. Beroende på vilken typ av band ni väljer kan ni skapa en personlig och lyxig känsla.

En traditionell, vit dukning.
Med vintageporslin och färgade servetter skapas en helt annan känsla.

Byt ut porslinet

Har er festlokal slitet och tråkigt, vitt porslin? Att byta ut de klassiska, vita tallrikarna mot sirligt vintageporslin gör stor skillnad. Det blir en mer levande dukning och många gäster brukar uppskatta det gamla porslinet då de känner igen dem från barndomen.

Om ni vill ha vitt porslin rekommenderar jag att kontakta er catering eller en uthyrningsfirma som har lite olika varianter på tallrikar. Att t.ex. välja en fyrkantig tallrik förändrar intrycket av dukningen.

Ljusstakar i olika höjder skapar en avslappnad känsla.
Höga blomsterdekorationer passar er som vill ha en riktig wow-faktor och fokus på borden istället för på lokalen.

Arbeta med höjden

Höjden på dekorationerna gör stor skillnad på hur dukningen uppfattas.

En hög bordsdekoration med en boll av blommor (som på bilden) drar ögat till bordet och dekoren. Har ni ett tråkigt innertak i lokalen kan det vara bra med högre dekorationer som gör att blockfånget landar på borden istället. Tänk bara på att dekorationerna inte skall vara i ögonhöjd. Detta är ett vanligt misstag som gör att det blir svårt att konversera med den som sitter mitt emot.

Ni kan även arbeta med olika höjder i dukningen. Blanda små värmeljushållare med höga ljusstakar eller ha ljusstakar och vaser i olika höjder. Detta skapar en balans och en mer levande dukning.

Provduka

Mitt sista och viktigaste tips är att göra en provdukning i lugn och ro. När ni har landat i färger och material är det dags att testa hur det ser ut. Det är inte säkert att de där underbara ljusstakarna ni vill ha passar ihop med övrig dekor. Ta gärna foton av dukningen så att ni kan fundera på om något saknas. Om det inte är ni som dukar i lokalen kan det vara bra att ge en bild av hur ni tänker er dukningen till de som är ansvariga. Så minimerar ni risken för att det inte blir som ni tänkt eller att något missförstås.

Leave a Reply

Din e-postadress kommer inte publiceras.