Pinterest – en guide

Ni har säkert hört andra prata om Pinterest och att ”pinna” saker. Men vad är Pinterest egentligen och hur kan det hjälpa er i bröllopsplaneringen? Här kommer en liten guide.

Vad är Pinterest?

Många tror att Pinterest är som Instagram, dvs sociala medier. Pinterest är dock en sökmotor (som Google) för bilder, vilket är viktigt att komma ihåg när du använder det. Pinterest kan användas för att samla inspiration, bygga egna anslagstavlor och skapa olika stilar.

Hur kan vi använda Pinterest i vår bröllopsplanering?

Pinterest är toppen när ni t.ex. ska välja tema eller vill ha tips på dekorationer. När ni skapat ett eget konto kan ni antingen ladda upp egna bilder (pins) eller skapa anslagstavlor och samla (pinna) andras bilder.

Jag använder Pinterest för att samla inspiration till mina bröllopsuppdrag eller för olika teman som intresserar mig. Om jag har en kund som ska ha ett bröllop kan mina anslagstavlor vara:

-Vigsel

-Mingel

-Bröllopsmiddag

-Fest

I det här exemplet har jag utgått ifrån vilka lokaler & miljöer som ska dekoreras på bröllopet. Genom att göra en anslagstavla per lokal/miljö kan jag enkelt skapa mig en överblick över de olika delarna och vad som behövs. De bilder jag pinnar till vigseln skiljer sig oftast från de bilder jag pinnar till bröllopsmiddagen. Sparar jag allt på en anslagstavla blir det svårare att hålla reda på allt.

När jag nu valt vilka olika delar jag vill samla inspiration till skapar jag anslagstavlorna och börjar söka efter inspirationsbilder. När jag hittar en bild jag gillar kan jag ”pinna” (alltså spara) den på den avsedda anslagstavlan.

Exempel på några av mina anslagstavlor.

Hur går vi vidare?

När ni skapat era anslagstavlor och ”pinnat” era inspirationsbilder är det dags att diskutera:

  • Budget – hur mycket vill vi lägga på dekorationer?
  • Tid – har vi tid och möjlighet att göra en del saker själva?
  • Vilka miljöer och lokaler tycker vi är viktigast att dekorera?

Har ni utrymme i er budget rekommenderar jag att ta hjälp av någon som arbetar med dekorationer och har erfarenhet av att dekorera lokaler. Har ni en tajtare budget (eller älskar DIY) rekommenderar jag er att hyra dekorationer och dekorera själva.

Att tänka på:

Många av bilderna på Pinterest är från stylade fotograferingar eller väldigt påkostade bröllop. Det innebär att det ofta ligger väldigt mycket tid och pengar bakom varje bild. Det är därför viktigt att hitta egna sätt att använda inspirationen på till sitt bröllop. Fundera på vad det är som skapar stämningen i bilderna ni gillar. Är det någon särskild detalj? Använd i så fall den detaljen och skippa det andra. Det är även bra att fundera på om ni kan återanvända era dekorationer. Om ni ska ha en stor blomsterdekoration till vigseln kan ni återanvända dekorationen till minglet eller middagen. Tänk smart och satsa hellre på några stora dekorationer som verkligen syns än på många små.

Till sist vill jag avsluta med ett av mina favorit-citat som är bra att tänka på när ni är mitt i all bröllopsplanering:

I’ve discovered I’m actually planning two weddings -the one inspired by Pinterest and the one I can afford.

Här hittar ni Rent a Storys sida på Pinterest.